Yeni Komünizm

Okur Mektubu: Kültür Devrimi ve Sosyalist Toplumda Sanatçının Rolü Üzerine Bob Avakian’ın Çalışılması

Editörün Notu: Aşağıda çevirisini aktardığımız yazı 12 Şubat 2012 tarihinde yazılmış ve 19 Şubat 2012 tarihinde revcom.us web sitesinde yayınlanmış bir okur mektubudur. Kaynak için bkz: https://revcom.us/a/260/study_guide_from_a_reader-en.html


Editörlere:

Revolution‘ın Michael Slate’in Çin Kültür Devrimi hakkında Bob Avakian ile yaptığı röportajı ve sanatçının sosyalist toplumdaki rolünü yayınlamasından ötürü çok mutluyum. Bu röportajdan DKP Manifestosu ve BA’nın komünizm yeni sentezi ile tanışan farklı görüşlerden kişilerle gerçekleşen iki farklı çalışma toplantısında faydalanmıştım. Şimdi bu deneyimi paylaşmak ve bir öneride bulunmak istiyorum.

Öncelikle, röportajın online olarak mevcut olan ses kaydını kullandığımı belirtmek isterim. Anlatılanlara ilişkin kendi yorumumla bir sunum yapmadım, ve insanlara içerik hakkında sadece ne düşündüklerini de sormadım; kaydı dinlettim. Ben de aynısını yapmanızı öneririm. İnsanlar okumuş olsalar dahi, bu röportaj derin ve katmanlı bir röportaj, ve tekrar tekrar dinlenmeli. İlaveten, bu kuşak için tartışılan içeriğin çok da tanıdık olmadığını söylemek istiyorum. Bu yüzden, bu çalışmanın yeniden dinlenmesi insanları içerikle ilgili de tazeleyecektir. (Eğer cezaevinde tartışmaya öncülük ediyorsanız veya bir şekilde kaydı dinletemiyorsanız, belki biri içeriği yüksek sesle okuyabilir ve sonrasında çeşitli noktalar üzerinde durabilir.)

Önderlik ettiğim gruplarda, BA’nın ve çalışmasının önemini ortaya koyan bir yönelimle sürece başladım. Buna çok önemli olan komünist devrimin ilk aşamasının deneyimi de dahildi; bu ilk aşama -büyük başarıların yanı sıra aksaklıklarıyla birlikte- devrimin yeni bir aşamasını gerçekten başlatmamız açısından kritik önem taşıyor; ve yaklaşımımızın bilimsel olması ve inanç şeklinde olmaması gerekiyor, gerçekliği derinden anlamaya çalışıyoruz, “inanç ilkeleri” şeklinde kendimizi telkin etmiyoruz ya da ruhlarımızı güçlendirmek için ya da ilginç bir şey olsun diye (ki aslında ilginç bir şey!) akşamlarımızı “asr-ı saadet” öyküleri anlatmakla geçirmiyoruz. Aslında bu durum, bir sonraki sefer nasıl daha iyisinin yapılacağını öğrenmekle ilgilidir. Elbette kitabevindeki bir programla, tüm bunlarla ilk kez tanışan insanlar da dahil olmak üzere çok geniş bir kitleyi çekebilmeliyiz ve kapsayıcı olmaya (yani diğer bir ifade ile “geniş kollara” sahip olmaya) dikkat etmeliyiz; bununla birlikte bu oryantasyon en iyi seviyede olmalı.

Oryantasyon nispeten kısaydı. Oturum şu şekilde devam etti: Kaydın bir bölümünü dinletecek ve sonra durup içerik hakkında birkaç soru soracaktım. Bu keyfekeder bir tarzda değildi – bunu iyi şekilde yapabilmek için, kaydı birkaç kez dinlemeniz ve durulacak önemli noktaların nerede olduğunu bulmanız gerekiyor. Örneğin, BA bir noktada yeni kurulacak toplumdaki kapitalizmin “doğum lekelerini” tartışır – çalışma yaptığımız bir grupta tam o aşamada durduk ve bir süre bunun gerçekte neyi ifade ettiğini tartıştık. Bu sırada insanlar pek çok soru yöneltti ve biraz tartışma ve münakaşa yaşandı. Diğer oturumda, BA’nın röportajda Mao’nun Stalin’e yönelik yaklaşımını değerlendirdiği bölümü tartışırken, birisi “evet, belki bütün bunları diyebilirsin fakat şununla da yüzleşelim – Stalin’in başka bir seçeneği yoktu.” şeklinde bir çıkış yaptı. Bu da gerçekten konuya ilişkin tartışma ve münakaşalara yol açtı. Mesele şu ki: kaydın dinletilmesi ve ara ara durdurulmasıyla tartışma eldeki malzemenin içeriğini “sağlam çekirdek” olarak kabul etmiş ve buna odaklanmıştı – ve tartışmanın esnekliği de (BA tarafından tartışılan farklı kavramlar ve komünist devrimin ilk aşamasının tecrübeleri) bu çekirdeğin etrafında dönüyordu. Tartıştığımız her şeye girmeyeceğim ve ne yazık ki giremeyeceğim, ama oldukça derinlere indiğimizi belirtebilirim – ve öğleden sonra gerçekleşen bu tartışmalardan biri 4 saatten fazla sürdü, oturumumuz başka bir programa gitmemiz gerektiği için sonlandı. Ana temadan bazıları şunlardı: bilimsel olma gerekliliği (ve bunun ne olduğunu gözden geçirdik), yalnızca içerikten değil aynı zamanda BA’nın yaklaşımından da öğrenme, bütün bunları dünyanın gerçekten komünist devrimin yeni bir aşamasına ihtiyacı olduğunu anlayarak yapma ihtiyacı —ve bu öncüleri öne çıkarma ve her şeyden önce bu öncülerden olma sorumluluğu.

Bunu sürdürmenin bir başka yolu da, tüm röportajı baştan sona dinletmek ve daha sonra tartışma için kilit noktalara odaklanmaktır. Çalışma grubu önderleri kendi durumlarında hangi yolun en iyi olacağına karar vermelidir.

İkincisi, aslında bu tartışmalar röportajın ikinci kısmına girmedi – Mao’nun eleştirilerine ve sanatçının sosyalist toplumdaki rolüne girilmedi. Bunu yapacağız, fakat bunu yalnızca bir oturumda başaramadık ve tek bir oturumda olacağını da sanmıyorum, ayrıca röportajın ilk kısmını gerçekten hakkıyla yapabildiğimizi düşünmüyorum. Bu yüzden, eğer bunların tartışılması planlanıyorsa -ki ben güçlü bir şekilde tartışılması gerektiğini  düşünüyorum- , bunların acilen peşi sıra iki tartışma olarak planlanmasını öneriyorum.

Bu tartışmalar sırasında insanları Devrimci Komünist Parti ABD’den Bir Manifesto, Komünizm: Yeni Bir Aşamanın Başlangıcı‘na1 yönlendirmelisiniz. Bu belge, tarihi kapsıyor ve şu anda bulunduğumuz kavşağı ele alıyor – bu röportajın tarihsel bağlamını anlamak isteyen herkes için gerçekten bir temeldir. Ayrıca, bu tartışmalara önderlik eden insanların, BA’nın bu meseleyi ele alan diğer çalışmalarını, ayrıca Alain Badiou’ya karşı olan polemiği2 , Manifesto’yu ve Parti Tüzüğü’ndeki komünizm bilimi ekindeki polemiklere dikkat etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Şu an bazı kişiler arasında daha fazla bilgi edinmek ve daha derine inmek için bir açlık var. Mesela bir örneği ele alırsak, bir aşamada birisi “Lütfen BPKD’de neler olduğunu açıklayabilir misiniz?” diye sordu. Bu durum, farklı kişilerin bu konudaki anlayışlarını ortaya koydukları ilginç bir tartışmaya yol açtı ve örneğin Badiou ile polemikten faydalanabilmek bu meseleyi çözmek açısından çok önemliydi.

Ama yine de, her şeyden önce röportajda kalmak gerek. Bu tamamen dolu bir çalışma! Şu an yeni bir aşamanın başlatıcılarını öne çıkarmaktan daha önemli bir şey yoktur ve bu çalışma bunu gerçekleştirebilmek için çok değerli bir araçtır.


Dipnot:

1) “Komünizm: Yeni Bir Aşamanın Başlangıcı. Devrimci Komünist Parti ABD’den Bir Manifesto” https://yenikomunizm.com/devrimci-komunist-parti-abdnin-manifestosu/

2) “Alain Badiou Eleştirisi: Burjuva Dünyasına Hapsolmuş Bir Komünizm” Raymond Lotta, Nayi Duniya, KJA. https://yenikomunizm.com/burjuva-dunyasina-hapsolmus-bir-komunizm-alain-badiou-elestirisi/

Yeni Komünizm

Bizler, devrimin önderi Bob Avakian'ın mimarı olduğu Yeni Komünizm‘in takipçileriyiz. Bob Avakian'ın devrimci önderliğini takip eden ve Yeni Komünizm temelinde dünyayı gerçekte olduğu haliyle anlama ve onu değiştirme sorumluluğunu üstlenenleriz. Detaylı bilgi için bkz: Biz Kimiz?

Dünyada devamlı olarak yaşanan dehşetlerin ve son derece gereksiz acıların ortadan kaldırılması hem mümkün hem de son derece gereklidir. Bob Avakian'ın devrimci önderliğini ve geliştirmiş olduğu Yeni Komünizm'i öğrenerek kazanma şansı olacak gerçek bir devrim hareketini birlikte inşa ediyoruz. Yeni Komünizm'in teorik çerçevesine ilk kez giriş yapacaklar başlangıç noktası için web sitemizde bu bölümde yer alan makaleleri inceleyebilir, ayrıca Bob Avakian'ın Türkçeye çevrilmiş eserlerine buradan ulaşabilirler. Görüş, katkı ve desteklerinizi bekliyoruz.

#DevrimDahaAzıDeğil

Görüşlerinizi Paylaşın

YENİ KOMÜNİZM HAKKINDA GÖRÜŞLER