Yeni Komünizm

Bugün İçin Tarih Dersleri: Hitlerin İktidar Yürüyüşü

1933 yılında Adolf Hitler Almanya’nın Şansölyesi oldu. Yaşanan bu olay 20. Yüzyılın da en büyük vahşetlerinin bazılarının işaret fişeğiydi. Burada pek çok insanın bilmediği ya da bilse dahi yüzleşmekten çekindiği bir gerçek var: Hitler ve Naziler demokrasi ve seçimlerin kurumsallaşmış kanalları aracılığıyla iktidara geldiler. Aşağıdaki zaman çizelgesi Hitlerin iktidar yürüyüşünün kritik dönemeçlerini gösteriyor.

1919

Almanya’nın Birinci Dünya Savaşında ezilmesinin ardından ülke ekonomik, siyasi ve ahlaki açıdan bir krizin içerisindeydi. Komünist devrim girişimi kan içerisinde boğuldu. Aynı anda faşist hareketler organize olmak için çok büyük bir boşluğa sahip olmuşlardı.

1921

Adolf Hitler, Alman Nasyonal Sosyalist İşçi Partisinin (Naziler) lideri oldu. Mahvolmuş durumdaki orta sınıfa hitap ederek popülist vatansever bir görünüm ile Doğu’ya doğru diğer ülkelerin tabi kılınmasını içeren bir program sundu. Yahudilere karşı olan şiddetli korkunun, nefretin ve cehaletin üzerine oynadı. Yahudilerin vatandaşlıktan çıkartılması önerisinde bulundu. Hitler tehdit edici ajandasında savaşçı ve müdanasız bir Alman milliyetçiliğinin doğuşunu sembolize ediyordu. Alman hakim sınıflarının medyası ve toplumun büyük bir çoğunluğu onu soytarı olarak görmezden geldiler.

1923

Weimar Cumhuriyeti Alman kapitalist-emperyalistlerinin Almanya üzerindeki demokratik hakimiyetiydi. Hitler bu yıl 2000 silahlı faşist ile Münih’te cumhuriyeti devirmek için bir darbe girişiminde bulundu. Niyeti açıkça sivil haklar ve seçimlerin olmadığı faşist bir rejim kurmaktı. Darbe girişimi başarısızlık ile sonuçlandı ancak Almanya’daki bütün faşistler için birleştirici bir çığlık oldu.

1924

Hitler’in 24 günlük ihanet davası faşist ajandası için geniş kitlelere ulaşan bir manifestoya dönüştü. Hitler dava süresince Weimar Cumhuriyetini ‘’hainler’’ olarak lanse etti, cumhuriyetin zayıflığı savaşta yenilgiyi ve aşağılanmayı getirmişti. Hitler vatana ihanetten hüküm giydi ama hapiste bir yıldan az süre kaldı. Hitler hapiste kötü şöhretli eseri Mein Kampf’ı (Benim Davam) yayınladı. Kitap o dönem Amerika’da sıkça rağbet gören ırkçı teorilerden uyarlanmıştı. Yahudiler üzerinde bir soykırım ajandası planlıyor, ‘’kozmopolitan’’ (toleranslı ve aydınlanmacı) düşünceye ve değerlere karşı bir savaş vadediyor ve saf terörün yönetimini ilan ediyordu. Doğuya doğru toprakları fethederek Almanya’nın yeniden inşasını savunuyordu. Bu raddeden sonra Hitlerin programı netti ve kimsenin bunu bilmediğini iddia etmesi için bir temel kalmamıştı.

1925

Ulusal bir kitle ve Alman hakim sınıflarının bir kısım kliklerinin desteği ile Hitler hapisten çok daha güçlü bir şekilde çıktı. Hitler ve şürekası amaçlarına ulaşmanın en mantıklı yolunun seçimler ve yasal yollar ile olacağına karar verdiler. Aynı anda Nazi ‘’kahverengi gömlekliler’’, silahlı faşist terörist çeteleri Hitlerin rakiplerine, özellikle de radikallere ve komünistlere karşı şiddet ile mücadele başlattılar.

1928

Hitlerin partisi ulusal seçimlerde sadece yüzde 2.6 oy aldı.

1929

ABD borsasının çökmesi üzerine küresel bir ekonomik kriz tetiklendi. Kriz Alman ekonomisini darmaduman etti. Naziler bu yolla kitle tabanını genişletti ve gittikçe Alman hakim sınıfları tarafından en iyi alternatif olarak görülmeye başlandılar.

1930

Hitlerin partisi Reichstag (parlamento) seçimlerinde yüzde 18.3 oy aldı.

1931

Hitler ve Naziler parlamentoya resmen girdiler, parlamentodaki diğer gerici partiler ile bir koalisyon oluşturdular. Bu yolla Nazi yetkilileri Almanya’nın kilit bölgelerine seçildiler ya da atandılar.

1932

Hitler başkanlık seçimlerinde güçlü bir şekilde ikinciliği elde etti. Aynı anda oyların üçte biri Hitler karşıtı komünistlere ve sosyal demokratlara gitti. Naziler, Almanya’daki büyük komünist hareketi hedef tahtasına koydular ve en fazla şiddet içeren saldırıyı ona karşı başlattılar. Faşistler ve komünistler arasında her yerde sokak çatışmaları patlıyordu.

1933 Ocak

Naziler ve komünistler arasındaki çatışmalar Nazilerin ‘’kanun ve düzen’’ yakarmalarından ve sivil özgürlükleri bitirme talebinden uyanıyorlardı. Nazilerin milisleri ve paramiliter grupları resmi polis gücüne ‘’yardımcı polis’’ olarak entegre edildi. Çalkantılı beş yılda yaşanan beşinci seçimi Naziler oyların yüzde 44’ü ile kazandı. Bu çoğunluk değildi ezici bir üstünlüktü, Naziler bütün partilere ağır bir fark atmıştı. Hitler, Almanya  Cumhurbaşkanı Hindenburg tarafından Şansölye olarak atandı. Hitlerin kabinesinin üçte biri baskı aygıtı ve propaganda bakanlığını elinde tutan Nazilerden oluşuyordu. Kabinenin kalanı ise statükocu muhafazakarlar ve gerici çeşitli figürlerden oluşuyordu (klasik monarşistler, bir medya patronu gibi yeni kapitalistlerin temsilcilerinden oluşuyordu) Her ne kadar Yahudilerin soyunu kurutmak gibi bir ajandaları olmasa da ajandaları Hitler ile uyuşuyordu. Yeni rejime kritik bağlantılar sağladılar ve meşruluk kazandırdılar.

1933 Şubat

Reichstag (parlamento)binası yakıldı. Tarihçiler büyük ölçüde binanın kendi çıkarları için Naziler tarafından kundaklandığını düşünüyorlar. Yaşanan olay komünist bir komplo olarak suçlandı. Yapılan inanılmaz propaganda anti-komünist bir histeriyi tetikledi. Nazi milisleri ve polis güçleri komünistleri çember altına aldı.

1933 Mart

Teröre ve gözdağlarına rağmen milyonlar komünistler için oy vermeyi sürdürdü. Reichstag’a girmeyi başaran onlarca komünist hapse atıldı ya da saklanmak zorunda kaldı. Reichstag Hitlere dört yıl boyunca mutlak yetki veren bir yasayı onayladı. Naziler dışında bütün siyasi partiler yasadışı ilan edildi. Hitlerin rejimi tarafından hapislere tıkılan, büyük çoğunluğu komünistlerden oluşan on binlerce mahkum Almanya’nın hapishane sisteminin dolup taşmasına neden oldu. Daha sonra diğerlerinin izleyeceği ilk toplama kampı böylece açıldı. Daha sonra ölüm kampları olacak bu yerlere milyonlarca Yahudi gönderilecekti.

1934

Naziler ülkenin birliğini sadece kendilerinin sağlayabileceğini, düzeni sadece kendilerinin koruyabileceğini ve geleneksel değerlere sadece kendilerinin sahip çıkabileceklerini ilan ettiler. Sendikalar dağıtıldı ve yerlerine Nazi işçi örgütleri kuruldu. Hükümette Hitlerin siyasi rakiplerinin hepsi yakalandı ve infaz edildi. Başkan Hindenburg’un ölümünün ardından Hitler şansölye makamının yanı sıra aynı zamanda başkanlık makamına da oturmuş oldu.

Bundan sonraki 11 yıl boyunca altı milyon Yahudi, çingene, eşcinsel, engelli, komünist ve muhalif Almanya’daki ve işgal edilmiş Avrupa topraklarındaki ölüm kamplarına gönderildiler. Hitler yönetimi altında Alman emperyalizmi rakip emperyalistler (Fransa, Britanya ve ABD) ile savaşa girdi, Doğu Avrupa’yı işgal etti ve kendisinden ‘’aşağı’’ gördüğü halkları köleleştirdi, katletti. Almanya daha sonra dönemin sosyalist Sovyetler Birliğini işgal etti, 27 milyonu aşkın Sovyet vatandaşı öldü. Nazi rejiminin çöküşünü ise bu işgal sonucunda yaşanan mağlubiyet belirledi.

Tarih kendisini tekerrür etmez ve gelecek henüz yazılmamıştır. Ancak tarihten dersler çıkartılır. Bugün Donald Trump’ı ve sağcı güçlerle yaptığı koalisyonları göz ardı etmek bunlara konfor alanlarından bakmak ve bu durumu küçümsemek gerçekten hiç de akıllıca olmayacaktır. Hitler ilk kez geniş bir koalisyon ile geldi. Trump’ın bazı azınlıkları hedef alan saldırılarına bakarak İkinci Dünya Savaşı sonrası şu meşhur açıklamayı yapan rahip Martin Niemöller’den öğrenmek akıllıca olacaktır:

İlk önce komünistler için geldiler ve ben sesimi yükseltmedim çünkü komünist değildim.

Daha sonra Yahudiler için geldiler ama sesimi yükseltmedim çünkü Yahudi değildim.

Daha sonra sendikacılar için geldiler ve ben sesimi yükseltmedim çünkü sendikacı değildim.

Daha sonra Katolikler için geldiler ve ben sesimi yükseltmedim çünkü Protestandım.

Daha sonra benim için geldiklerinde sesini yükseltebilecek kimse kalmamıştı.


Kaynaklar :

  • The Rise and Fall of the Third Reich-A History of Nazi Germany, William L. Shirer (1960)
  • Why Did the Heavens Not Darken? The ‘’Final Solution’’ in History, Arno J. Mayer (1989)
  • ‘’Martin Niemöller and the Lessons for This Moment’’, Toby O’Ryan
  • Revolution Responds To Question on Nature of Holocaust, Revolution/www.revcom.us (31 Ekim, 2010)

Kaynak için: A Timeline with Lessons for Today: Hitler’s Rise to Power (revcom.us)

Yeni Komünizm

Bizler, devrimin önderi Bob Avakian'ın mimarı olduğu Yeni Komünizm‘in takipçileriyiz. Bob Avakian'ın devrimci önderliğini takip eden ve Yeni Komünizm temelinde dünyayı gerçekte olduğu haliyle anlama ve onu değiştirme sorumluluğunu üstlenenleriz. Detaylı bilgi için bkz: Biz Kimiz?

Dünyada devamlı olarak yaşanan dehşetlerin ve son derece gereksiz acıların ortadan kaldırılması hem mümkün hem de son derece gereklidir. Bob Avakian'ın devrimci önderliğini ve geliştirmiş olduğu Yeni Komünizm'i öğrenerek kazanma şansı olacak gerçek bir devrim hareketini birlikte inşa ediyoruz. Yeni Komünizm'in teorik çerçevesine ilk kez giriş yapacaklar başlangıç noktası için web sitemizde bu bölümde yer alan makaleleri inceleyebilir, ayrıca Bob Avakian'ın Türkçeye çevrilmiş eserlerine buradan ulaşabilirler. Görüş, katkı ve desteklerinizi bekliyoruz.

#DevrimDahaAzıDeğil

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.