Editörün Notu: Sitemizde yayınladığımız bu yazı İran’daki Siyasi Mahkumların Serbest Bırakılması İçin Uluslararası Acil Durum Kampanyası (IEC) tarafından yazılmıştır.
Kaynak için bkz: “Death To the Oppressor” Rings Out on Iran’s Streets: Islamic Republic Murders 22-Year-Old Mahsa Amini for “Violating” Mandatory Hijab Rules | revcom.us
İslam Cumhuriyeti, 22 Yaşındaki Mahsa Amini’yi Zorunlu Başörtüsü Kurallarını “İhlal Ettiği” İçin Katletti!
Bizler bu yazıyı yazarken, İran’ın baskı altındaki Kürdistan bölgesinden, 22 yaşındaki Mahsa Amini (Mehsa Emini)’nin ölümü sokaklarda şiddetli bir öfke patlamasına yol açmış durumda. Geçtiğimiz hafta Tahran’a ailesini ziyarete geldiğinde Amini, İran’ın ahlak polisi çeteleri tarafından acımasızca saldırıya uğradı ve tutuklandı. Bunun sebebi kadınların saçlarını tamamen örtmeleri gerektiğini söyleyen başörtüsü yasalarını bol ve tam oturmayan bir örtü giyerek delmesiydi. Başına aldığı vahşice bir darbe onu komaya soktu ve 16 Eylül günü beyin ölümü gerçekleşti ve öldüğü açıklandı.
Gençliğe özgü o dinç gülümsemesinin olduğu fotoğraflarının yanında hastane ventilatörüne bağlı duran hırpalanmış bedeninin fotoğrafları sosyal medyada kontrol edilemez bir şekilde yayılır yayılmaz hastanenin önünde protestolar patlak verdi. İran’ın başkenti Tahran’dan, Kürdistan’ın Saqqez şehrine ‘’zalimlere ölüm’’, ‘’Humeyni’ye ölüm’’ diyerek öfkeli sloganlarla Humeyni’nin resminin olduğu pankartlara taş atıyorlar. Protestocular, Amini’nin cenazesine katılanlara ve protestoculara gerçek mermi ve biber gazıyla saldıran polise de taş atıyorlar. Kadınlar ve erkekler sokakları gece yarısına kadar bırakmıyor. İran’ın içerisinde ve dışarında gelişen öfkeli tepki İranlı otoriteleri resmi bir soruşturma sözü vermeye zorladı (yani bir örtmece).
Brooklyn merkezli İran’da İnsan Hakları Merkezi’nin yöneticisi Hadi Ghaemi: ‘’Mahsa Amini İslam Cumhuriyeti’nin kadınlara karşı savaşında kaybedilmiş sayısız kurbandan biri… Hükümet onun ölümünden ve on yıllardır kadınların bu insanlık dışı yasa kapsamında tutuklanması, taciz edilmesi ve her türlü zarar görmesinden sorumludur’’ ifadelerini kullandı.
Zorunlu başörtüsü yasasına ve İslam Cumhuriyeti’nin kadınlara karşı teokratik savaşına karşı direniş sayısız kadının 1979’dan beri İran teokrasisinin zindanlarına atılmaları ve işkence görmeleriyle sonuçlandı.
Kadınlara karşı yürütülen bu ruhları ezen gaddarca saldırıya LGBT’lere olan yaygın saldırılar da dahil. Bu daha geçtiğimiz günlerde LGBT aktivistti ve lezbiyen olan Zahra Sediqi ve Elham Chubdar’a verilen korkunç ölüm cezalarını da içeriyor.
Aşağıda yer almakta olan şiir, İran Yazarlar Birliği’nin genel sekreteri ve önde gelen bir Kürt şair olan Seyed Ali Salehi tarafından Mahsa’nın yasını tutmak için yazılmış olmakla beraber; bizler İran zindanlarının içerisinde ve dışarısındaki kahramanca direnişle omuz omuza dururken ve İran’daki bütün siyasi mahkumlara özgürlük için savaşırken, İran ile ilgili çok şey söylüyor.
Mahsa Amini’nin Ölümünün Yasını Tutmak
Seyed Ali Salehi (IEC gönüllüleri tarafından yapılan resmi olmayan çeviri):
Ah benim canım
Yas tutmak için örgülerimi keseceğim!
Gölgelere çekildik,
kalkanlarımızı indirdik
ve yaşlandık.
Bu sonsuz uçurumda
birer birer
düştük
endişe cehennemine!
Acı mı?
Hayır, acının da ötesinde
Merhametsiz bu dünya
gözlerimizi kör etti.
Ve bizler
birer birer
ölüme düştük
korkumuzun korkunç derinliklerine!
Size bu baskının belgesini göstereceğim:
koklayın…
bu toprakların zehirli yağmurları!
Dünya şu an
Sepideh ve Mahsa’nın yanan örgüleri gibi kokuyor…!
Hayır, Zemzem’in yedi temiz suyu bile*
bu canavarın pis ellerini yıkayamaz!
Bundan böyle nerede bir kızın mezarını görürseniz,
Beni de oraya gömün
Bu topraklarda yaşayanlara başsağlığı dilemenin zamanı geldi…
*Zemzem’in Yedi Temizleyici suyunun herhangi bir suçu veya suçu ortadan kaldırdığına inanılır.
Hayatları Tehlikede!
İran’da şu anda acımasız bir tutuklama, işkence ve infaz kampanyası yaşanıyor. Bu acil bir durumdur. Yüzlerce siyasi mahkumun hayatı ve haysiyeti ölümcül bir tehlike altında. Hemen harekete geçmeliyiz!
#FreeIransPoliticalPrisonersNow
Add comment