Yeni Komünizm

Dünya Çapında Yoksul Ülkelerdeki 1 Milyar Çocuk İklim Değişikliğinin “Aşırı Yüksek Riski” İle Karşı Karşıya

image_pdfimage_print

Editörün Notu: Aşağıdaki makale 23 Ağustos 2021 tarihinde revcom.us web sitesinde yayınlanmıştır. Takipçilerimizin dikkatine sunarız. İklim değişikliği ve etkilerine ayrıca bu problemin çözümüne ilişkin görüş ve önerilerinizi bu makalede bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak için bkz: 1 Billion Children in Poor Countries Worldwide Face “Extremely High Risk” from Climate Change (revcom.us)


Data for Children Collaborative ile birlikte çalışan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), küresel iklim değişikliğinin dünyadaki çocuklar üzerindeki etkisini analiz etmek için çalışmalar yürütüyor. 19 Ağustos’ta, “İklim Krizi Bir Çocuk Hakları Krizidir: Çocukların İklim Risk Endeksini Tanıtmak” başlıklı raporu yayınladılar.

UNICEF’in icra direktörü raporun ortaya koyduğunu özetleyerek, durumu “neredeyse hayal edilemeyecek kadar vahim” olarak tanımlıyor. İklim ve çevresel şoklar, temiz havaya, gıdaya ve temiz suya erişimden çocuk haklarına, eğitime, barınmaya, sömürülmeme ve hatta hayatta kalma haklarına kadar bütün bir yelpazeyi baltalıyor. Bu durumdan etkilenmemiş bir çocuk kalmayacak.” [Vurgu eklenmiştir]

Raporu paylaşan basın açıklaması (1), şaşırtıcı istatistikleri ortaya koydu:

*570 milyon çocuk yüksek oranda kıyı veya nehir taşkınlarına maruz kalmaktadır;
*400 milyon çocuk yüksek oranda kasırgalara maruz kalıyor;
*600 milyon çocuk vektörle bulaşan hastalıklara yüksek oranda maruz kalmaktadır;
*815 milyon çocuk kurşun kirliliğine yüksek oranda maruz kalıyor;
*820 milyon çocuk yüksek oranda sıcak hava dalgalarına maruz kalıyor;
*920 milyon çocuk yüksek oranda su kıtlığına maruz kalıyor;
*1 milyar çocuk son derece yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalıyor.

UNICEF, 920 milyon çocuğun yüksek oranda su kıtlığına maruz kaldığını bildirmektedir. Burada Zambiyalı kadınlar, sadece geçimlik su için her hafta 8 ila 10 saat boyunca su taşıyor. Fotoğraf: UNICEF

Kelimeler ve sayılar belki hissizlik yaratabilir, fakat bunlardan yalnızca tek bir tanesini bir düşünün. Artan kuraklık, kirlilik ve iklimle ilgili diğer etkiler nedeniyle şu an 920 milyon çocuk en temel ihtiyaca, temiz suya erişemiyor!

Durum ne kadar kötü olsa da, çok daha beterini en yoksul ülkelerdeki çocuklar yaşıyor. Bu çocuklar, çoğunlukla iklim değişikliğine neden olan karbon salınımının çok azından sorumlu olan ülkelerdir ve en çok acı çekenlerdir.

Bir milyar çocuk -yani dünyadaki çocukların neredeyse yarısı- “son derece yüksek riskli” bulunan 33 ülkede yaşıyor. Bu 33 ülke hep birlikte dünyadaki sera gazlarının yüzde dokuzunu üretiyor. Çocuklar için risk açısından ilk 13 ülkenin tamamı Afrika’dan! İlk 38’in tamamı Asya, Afrika ve Karayipler bölgesindeki yoksul ülkeler! En az risk altındaki 25 kişiden 23’ü Avrupa’da. Dünyayı en çok kirleten devletlerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri ise çocuk riski açısından 80’de geliyor. (2)

Bu yeni rapor mevcut dünya düzeninin insanlığın geleceğini katlettiği gerçeğinden başka bir şey ortaya koymamaktadır.


Dipnot:

1.Bkz: One billion children at ‘extremely high risk’ of the impacts of the climate crisis – UNICEF

2.Bkz, Özet Rapor, s.16

Yeni Komünizm

Bizler, devrimin önderi Bob Avakian'ın mimarı olduğu Yeni Komünizm‘in takipçileriyiz. Bob Avakian'ın devrimci önderliğini takip eden ve Yeni Komünizm temelinde dünyayı gerçekte olduğu haliyle anlama ve onu değiştirme sorumluluğunu üstlenenleriz. Detaylı bilgi için bkz: Biz Kimiz?

Dünyada devamlı olarak yaşanan dehşetlerin ve son derece gereksiz acıların ortadan kaldırılması hem mümkün hem de son derece gereklidir. Bob Avakian'ın devrimci önderliğini ve geliştirmiş olduğu Yeni Komünizm'i öğrenerek kazanma şansı olacak gerçek bir devrim hareketini birlikte inşa ediyoruz. Yeni Komünizm'in teorik çerçevesine ilk kez giriş yapacaklar başlangıç noktası için web sitemizde bu bölümde yer alan makaleleri inceleyebilir, ayrıca Bob Avakian'ın Türkçeye çevrilmiş eserlerine buradan ulaşabilirler. Görüş, katkı ve desteklerinizi bekliyoruz.

#DevrimDahaAzıDeğil