Pazar sabahı, 7 Şubat’ta Kuzey Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde, Himalaya Dağlarında bir buzul aniden çözüldü. Düşen buzulun çoğu iki baraj projesine doğru devasa bir su ve moloz yığını birikmesine neden oldu. NBC haber kanalının belirttiğine göre çoğu barajlarda işçi olarak çalışan 150’yi aşkın kişi ölümüne korkuyor. Reuters haber ajansına konuşan selden kurtulanlardan birisi setler dolusu taş, toz ve vadiyi döven sular gördüğünü söyledi: “Çok hızlı geldi. Kimseyi uyaracak vaktimiz olmadı. Kaç kişinin kayıp olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok.”
New York Times’ın raporunun belirttiğine göre: “Bilim insanları kışın ortasında dağdan bir buzulun kopmasının küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu söylediler ve yükselen sıcaklıkların Himalaya buzullarını alarm seviyesinde erittiğini eklediler.” Yok olan bu buzullar on milyonlarca kişinin içme suyu kaynağı. Himalayalarda ve dünyanın diğer taraflarında buzulların bu denli erimesi hızlanan çevre krizinin dışavurumlarından sadece bir tanesi; işleri bu noktaya getirense kapitalist-emperyalist sistemin işleyişi. Kapitalist-emperyalist sistem çevresel krizi, insanlık ve gezegenin ekosistemi için dönülemeyecek bir noktaya doğru ilerletiyor.
Bütün bunların ışığında gezegenin ve insanlığın durumuyla ilgili endişelenen herkesin ciddi bir şekilde Bob Avakian’ın Yeni Bir Yıl Açıklaması’yla cebelleşmesi gerekiyor.
Kaynak için bkz: Deadly Disaster in India After Glacier Bursts—A Sign of Existential Danger to Humanity from Global Warming (revcom.us)
Shocking video clip of #Uttarakhand glacier burst. Prayers for everyone's safety. pic.twitter.com/s6gLNMwHbN
— Dr.Samrat Gowda IFS (@IfsSamrat) February 7, 2021